Ποιότητες Ρίγανης

Παράγουμε ρίγανη ολοκληρωμένης καλλιέργειας και το αποτέλεσμα είναι μία θαυμάσια μυρωδάτη ρίγανη από τον ανθό της. Μόλις μία πρέζα αρκεί για να μοσχομυρίσει το φαγητό σας και εσείς γνωρίζετε ότι έχετε πάρει ρίγανη σχεδόν βιολογική. Αφού συλλέξουμε την ρίγανη την κοσκινίζουμε στο χέρι με ένα σύστημα τεσσάρων κόσκινων. Έτσι χωρίζεται η ρίγανη σε ποιότητες.

 

Καθώς κοσκινίζεται η ρίγανη από το πρώτο κόσκινο στο τέταρτο, διαμορφώνονται οι ποιότητές της. Η ρίγανη που θα περάσει στο πρώτο κόσκινο είναι ο ανθός, η καλύτερη ποιότητα ρίγανης. Την βρίσκεις αρκετά δύσκολα στο εμπόριο, σε πολύ λίγα καταστήματα, ενώ την προτιμούν όσοι τη δοκιμάζουν. Έχει μεγάλη ζήτηση τόσο σε ακριβά εστιατόρια όσο και σε νοικοκυρές που γνωρίζουν. Αντίστοιχα η ρίγανη που θα περάσει το τρίτο κόσκινο είναι Β' ποιότητας. Τη βρίσκετε να την εμπορεύονται συνήθως καταστήματα λιανικής και βοτάνων. Αρκετά καλή ποιοτικά με έντονα αρώματα. Από το δεύτερο κόσκινο παίρνουμε την Γ' ποιότητα. Είναι αρκετά χοντροκομμένη και περιέχει μικρά κλαράκια. Την προτιμούν συνήθως καταστήματα με μεγάλη κατανάλωση για οικονομία, όπως σουβλατζίδικα και ταβέρνες. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι με τον ανθό της ρίγανης θα κάνανε μεγαλύτερη οικονομία, αφού μπορεί να είχαν λίγο μεγαλύτερο κόστος αγοράς, αλλά μόλις ελάχιστη ποσότητα αφήνει πολύ μεγαλύτερη ευωδιά. Τέλος έχουμε την ρίγανη που μένει στο τέταρτο κόσκινο Δ' ποιότητα που συνήθως οι παραγωγοί την πετάνε γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες ξύλων κορμού από την ρίγανη.